Preferinte Cookie
Preferinte Cookie

Piata de carte

Sfantul Nicodim si Manastirea Tismana: Amintiri din Oltenia

FAC-9786069398425

11,00 lei

Nichifor Crainic

Floare Alba de Colt

ISBN9786069398425
Tip carteEditie tiparita
Produs vandut delibraria online Piatadecarte.net
Nr pagini112
An aparitie2015
Tip copertabrosata
Transport GratuitObtine transport gratuit la comenzi de peste 150 lei.
Produs vandut de Piata de cartedepozit de carte, distributie de carte

"Toate manastirile noastre, splendide monumente ale geniului nostru artistic, au fost asezate in locuri chibzuit alese dupa criteriul frumusetii, dar niciuna intr-un cadru atat de romantic ca Tismana, cea dintai ctitorie voievodala din tara noastra, impreuna cu Cozia. Cel care a asezat-o sus, pe platforma de piatra, sub stanca Starmina, a avut ochi de mare poet si de strateg.

Ca solitarul Nicodim era de origine grec ori sarb, ruda cu tarul Lazar, ca s-ar fi refugiat la noi pentru a scapa de demnitatile eclesiastice, pe care i le oferea acesta, e o legenda care n-are prea mare insemnatate. Suntem in epoca solidaritatii ecumenice, amenintata din toate partile. Vlaicu-Voda l-a primit ca pe un apostol. Vremea era grozava.

Turcii cotropisera Balcanii, dar Bizantul inca nu cazuse. Regii Ungariei catolice presau noul stat roman cu pretentii de solidaritate profitoare. Papa isi infipsese ordinul Ioanitilor in Banatul Severinului pentru a ne lua cu asalt. In sensul consolidarii interne, Alexandru Basarab infiinteaza Mitropolia de la Arges. Peste zece ani se infiinteaza, impotriva propagandei catolice, mitropolia de la Severin a Olteniei. Severinul trecea, dupa raportul de forte, cand la noi, cand la unguri. In asemenea imprejurari soseste calugarul Nicodim.

Ceea ce e sigur, e ca venea de la Muntele Athos, cetatea spirituala a rasaritului. Randuiala lui Vasile cel Mare sta la temelia acestei celebre republici monahale. In veacul al XIV-lea, de care e vorba, Athosul traia o ultima stralucire intelectuala, pe care i-o da lumina ultimului mare filosof bizantin, Grigore Palama. Biograful lui Nicodim ne spune ca era un om de mare cultura, un orator stralucit si un artist caligraf, cum il arata de altfel opera sa vizibila in Muzeul de Arta. Fara indoiala, un discipol al lui Palama, care aducea in cultura romana incepatoare lumina Athosului si neinfranta darzenie antipapala. Nu trebuie uitat ca in aceasta vreme, papalitatea insemna, pentru orient, cruciadele, care devastasera pe rand Imperiul Bizantin. Vodita sfaramata de urgia timpului, Tismana si Cozia, intemeiate de acest aprig apostol, a carui personalitate a impus voievozilor romani de la Vlaicu pana la Mircea cel Batran, sunt manastiri concepute ca cetati spirituale si militare totodata" (Sfantul NICODIM si Manastirea TISMANA)

Cartea Sfantul Nicodim si Manastirea Tismana: Amintiri din Oltenia de la editura Floare Alba de Colt, scrisa de Nichifor Crainic, face parte din categoriile Reportaj, Biografii / Memorialistica / Interviuri, Beletristica si critica din libraria Piata de carte.

Product successfully added to the product comparison!