Preferinte Cookie
Preferinte Cookie

Piata de carte

-3%

Anii frigului (ed. tiparita)

Anii frigului (ed. tiparita)

LC-HUM-9789735057657

24,25 lei

25,00 lei

Dan Stanca

Editura Humanitas

ISBN9789735057657
Tip carteEditie tiparita
An aparitie2017
Nr pagini176
Produs vandut deLibraria Piatadecarte.net
Dimensiuni13x20
Tip copertabrosata
Transport GratuitBeneficiati de transportul gratuit la comenzile de peste 150 lei!
Produs vandut de Piata de cartedepozit de carte si difuzare carte

Pe coperta: Egon Schiele, Tanar in tunica violet, cu mainile impreunate, 1914

Atlet al realismului ezoteric si campion al tristetilor metafizice, Dan Stanca este cel mai dostoievskian (si eliadesc) scriitor din peisajul nostru literar. De peste trei decenii se lupta narativ cu demonismul, erezia, vinovatiile naucitoare si ispasirile halucinante. Indiferent ca-i vorba de mistica, politica, sexualitate, de ocultism, legionarism, alcoolism, alchimie, gazetarie, simbologie sau guenonism, el alcatuieste frenetic scenografii fantaste, subrezite de ispite abisale, initieri morbide, deprimism hipnotic, hierogamii si hierofanii delirante. Proza lui pare ca rivalizeaza sufleteste cu lupta biblica din Vadul de la Peniel.
Imaginati-va, acum, un «Fenomen Pitesti» conjugal (cu o sotie tortionara), corelat cu destinul aiuritor al lui Sandu Tudor, stranietatea initiatica a gruparii Rugului aprins de la manastirea Antim, sculptori atinsi de «tipologia deznadejdii si deformarii», disparitii magice din puscaria Aiudului, socante inserturi erotice de tantrism punitiv, plus un final paradoxal totul textuat cu sarcastica ambiguitate de personajul¦ Hector Noroaie!
Altminteri, o lectie tulburator parabolica de ce poate insemna, in istorie, ca si in destinul individual, coincidenta contrariilor. (DAN C. MIHAILESCU)

Pentru mine, un roman este transformarea demonului sau a daimonului in inger. Mi-am gandit cartile ca pe un proces spiritual, in care plec de undeva de foarte jos, sau in orice caz dintr-o materie foarte framantata si chinuita, ca sa ajung la o transparenta unde sensurile spirituale se pot deslusi. (DAN STANCA)

Product successfully added to the product comparison!