Preferinte Cookie
Preferinte Cookie

Piata de carte

Maria Golban Somlea - Folclor nepieritor (ed. tiparita) - Florin-Vasile Somlea

LIB-9786068814308

44,00 lei

Florin -Vasile Somlea

Libris Editorial

ISBN9786068814308
Tip carteEditie tiparita
Produs vandut delibraria online Piatadecarte.net
Nr pagini212
An aparitie2017
Dimensiuni13x20
Tip copertabrosata
Transport GratuitObtine transport gratuit la comenzi de peste 150 lei.
Produs vandut de Piata de carteDepozit de carte si difuzare carte

Maria Golban tomlea este deja cunoscuta in lumea artistica pentru reflectiile sale asupra traditiilor taranesti prezentate in lucrarile si articolele din publicatii si volume colective si, in primul rand, cu privire la portul popular traditional din Transilvania. Sinteza aceasta, dincolo de incadrarea intr-o teorie etnologica sau in alta, are punctul de rezistenta in materialul documentar cules dintr-un areal care, geografic, se numeste Nordul Transilvaniei. Voi aminti aici doua lucrari de referinta: Portul traditional romanesc din Bistrita-Nasaud si Portul romanesc si maghiar din judetul Cluj. Interferente culturale, alaturi de numeroase articole de specialitate publicate in volume, reviste, ziare.
Cartea de fata este structurata dupa o anumita conceptie, mai riguroasa, prin comparatie cu altele de aceeasi factura, in asa fel incat sa dea posibilitatea de a fi citita si pe capitolele care o alcatuiesc, deci, nu neaparat sub forma sa integrala, in functie de timpul si de interesul pentru o tema sau alta a celui care ii deschide copertele.


Fragment carte:

Maria Golban tomlea Un om frumos!
Dupa cum se stie, nu trebuie sa bei tot vinul din butoi, ca sa-ti dai seama ca e bun. Ba chiar e si riscul ca, bandu-l pe tot, sa nu mai fii in stare sa faci niciun fel de apreciere. Pe Maria Golban tomlea, am cunoscut-o prima oara in circumstante administrative, in perioada in care era director al Directiei Judetene pentru Cultura Cluj.
La prima vedere, era deosebita de multi alti colegi, reuniti sa dezbatem noi problemele institutiilor noastre. Nu mi-a trebuit mult ca sa-mi dau seama care e pretul ei!
In primul rand, e o femeie foarte frumoasa! In rautatile lor, barbatii nu dau prea mult pe inteligenta femeilor frumoase, ba chiar afi rma ca sunt cu mult mai frumoase, daca tin gura inchisa. Cand insa Maria Golban tomlea deschide gura iti dai seama cat de frumoasa devine, cat de stralucitoare prin fi resc, inteligenta. Ce consolideaza insa statutul Mariei Golban tomlea, in preocuparile ei culturale, este interesul pentru trecut, pentru mostenirea etnofolclorica. Intr-un astfel de teritoriu, Maria Golban tomlea este la ea acasa si isi poate pune in valoare toate calitatile: vocea calda, dar reverberanta, patosul muzicii ei.
Disponibilitatile personalitatii ei sunt insa multiple, in orizontul cultural pe care il slujeste: ea nu e un cantaret de muzica populara oarecare, ea e si specialist in etnologie, pe care o slujeste cu aceeasi pasiune ca si muzica. Maria Golban tomlea e, cum se zice, un om frumos! Nu se poate sa nu indragesti un astfel de om, sa-i fi i alaturi, si de departe, in ceea ce face in asa fel incat nu doar sa nu ne piara neamul, urma, ci si sa ne putem mandri cu zestrea pe care o avem, din veac in veac!
Nicolae Baciut,
scriitor, director al Directiei Judetene pentru Cultura Mures

Product successfully added to the product comparison!