Descriere

Extractia titeiului cu gaze asociate prin pompaj – Aurel Ionel – Editura Letras, 2019

Lucrarea Extractia titeiului cu gaze asociate prin pompaj abordeaza problema pompajului de adancime, tinand seama ca sistemul de hidrocarburi existent in zacamant ajunge in pompa in stare trifazica, lichid, gaz si solid, iar fenomenele ce se produc in procesul de pompare, datorita prezentei fazei gaz, influenteaza eficienta pompei.

Se prezinta in mod unitar consideratiile teoretice si practice la nivel mondial in domeniul extractiei titeiului, dar si din domenii unde se produc fenomene similare, precum si cercetari originale ce fundamenteaza prevenirea si combaterea efectelor negative in pompajul bifazic din sondele de petrol.

Cartea Extractia titeiului cu gaze asociate prin pompaj cuprinde conceptii noi privind functionarea separatoarelor de adancime pentru gaze si descrierea a 35 de modele si tipuri de separatoare de gaze, ce pot folosi specialistilor din santierele de petrol pentru alegerea unor sisteme de adancime cu eficienta maxima.

Lucrarea Extractia titeiului cu gaze asociate prin pompaj se adreseaza cercetatorilor, proiectantilor si specialistilor din industria petrolului, incluzand santierele de petrol, fiind un indreptar in dezvoltarea modelului si practicii pompajului multifazic, in scopul cresterii eficientei acestuia.

Aurel Ionel - autorul cartii Extractia titeiului cu gaze asociate prin pompaj

Aurel Ionel - autorul cartii Extractia titeiului cu gaze asociate prin pompaj

Dr. ing. IONEL AUREL s-a nascut la 20 februarie 1942 in localitatea Razvad, judetul Dambovita, Romania. A absolvit Facultatea Forajul Sondelor si Exploatarea Zacamintelor de Petrol si Gaze de la IPG Bucuresti, in anul 1965. A obtinut titlul de doctor inginer cu lucrarea ,,Cercetari cu privire la influenta gazelor asupra instalatiilor de pompaj de adancime cu prajini la sondele de extractie a petrolului" la IPG-Ploiesti, in 1982, pentru specialitatea ,,Exploatarea zacamintelor de titei si gaze".

A desfasurat o activitate practica de productie, executie, conducere si coordonare a exploatarii zacamintelor de titei si gaze in Romania, in perioada 1965-2004. De asemenea, in acest timp a efectuat cercetari, aplicatii, studii in domeniile transport-extractie gaze; energetica extractiei titeiului si gazelor, tehnologia prelucrarii gazelor, tehnologia extractiei titeiului, management zacaminte-metodologii de calcul al rezervelor de petrol si gaze, softuri pentru urmarirea exploatarii zacamintelor de petrol si gaze. Este membru SPE (Society of Petroleum Engineers).

A publicat peste 25 de lucrari stiintifice in revistele de specialitate, a sustinut peste 10 comunicari stiintifice la diverse simpozioane pe probleme de petrol si gaze, este autor a 19 brevete de inventie in domeniul exploatarii zacamintelor de petrol si gaze, autor si coautor la peste 50 de studii de evaluare a resurselor geologice, a rezervelor de petrol si a cresterii a factorului de recuperare.

De acelasi autor, mai puteti citi:

Pompajul bifazic din sondele de petrol, Editura Universitatii Petrol si Gaze - Ploiesti, 1995;

Efectele gazelor in pompajul de adancime din sondele de petrol, Editura Universitatii Petrol si Gaze - Ploiesti, 2003;

Recuperarea termica a petrolului din zacaminte, Editura Karta-Graphic, 2017.