Preferinte Cookie
Preferinte Cookie

Piata de carte

Transilvania si locuitorii sai - vol. II (ed. tiparita)

CCS-9786061708246

55,00 lei

Auguste de Gerando

Editura Casa Cartii de Stiinta

ISBN9786061708246
Tip carteEditie tiparita
An aparitie2015
Nr pagini380
Produs vandut dePiata de Carte
Dimensiuni13x20x2.6
Tip copertabrosata
Volumul de fata completeaza si incheie editia in limba romana a lucrarii lui Auguste de Gerando

“Auguste de Gérando se apleaca In egala masura asupra tuturor locuitorilor din tinuturile transilvanene (romani, maghiari, sasi, secui) prezentati separat, cu particularitatile si traditiile lor, dar si Impreuna, In interferenta, In procesul de vietuire si convietuire. Aceasta abordare Il determina pe acad. Ioan-Aurel Pop sa sublinieze viziunea istorica moderna a autorului conform careia “popoarele se cuvin receptate cu valorile si cu minusurile lor, dar nu In spiritul urii fata de unele si al glorificarii fata de altele,  ci In armonia datatoare de echilibru si de speranta“. De pilda, vorbind despre Cluj ca despre un oras unguresc, musafirul francez, aflat In luna de miere In Transilvania, se grabeste sa constate ca dintre toate natiile locului  cel mai frumos costum popular, cu opinci si catrinta, este cel purtat de asa numitii valahi, populatie recunoscuta ca fiind cea bastinasa. Regasim, deasemenea, informatii despre Corvini si razboaiele cu turcii, despre Sarmizegetusa si Rosia Montana, despre vestigiile romane de la Turda ca si despre priceperea dacilor de a prelucra aurul, ba chiar aflam ca…varza à la Cluj era la fel de celebra ca si In zilele noastre!

Dupa cum marturisesc traducatorii (Laurentiu Malomfalean si Marius Mitrache, revizie, aparat critic Ana-Maria Stan) editarea acestei carti a reprezentat o provocare din mai multe puncte de vedere. Pe de o parte, a fost necesar sa se gaseasca echivalente lingvistice moderne pentru lirismul cu parfum arhaic cu care sunt impregnate Insemnarile. Pe de alta parte, deoarece dupa cum marturisea Insusi autorul, el “nu a scris un roman, ci a calatorit cu istoria In mana”- textul este saturat cu nume de personaje si cu evenimente istorice care trebuiau explicate printr-un bogat aparat de note. Rezultatul este remarcabil; trimiterile sunt exacte si pertinente, cartea se citeste usor, adresandu-se In egala masura publicului larg si specialistilor.

Volumul, devenit odata cu trecerea timpului o sursa istorica valoroasa si interesanta, aparut sub egida editurii Casa Cartii de Stiinta, inaugureaza colectia Biblioteca valorilor transilvane  coordonata de Acad. Prof. Univ. Dr. Ioan-Aurel Pop.”

(de Radu Constrantinescu, in Ziarul Financiar de Duminica)

Product successfully added to the product comparison!