Preferinte Cookie
Preferinte Cookie

Piata de carte

De la Antichitate la Renastere Cultura si civilizatie europeana (ed. tiparita)

CDS-9786065371163

32,00 lei

Adrian Claudiu Stoica

Editura Cetatea de Scaun

ISBN9786065371163
Tip carteEditie tiparita
Produs vandut dePiatadecarte.net - librarie online
Nr pagini260
An aparitie2013
Dimensiuni17x24x1.8
Tip copertabrosata
Transport GratuitAdauga in cos produse de 150 lei pentru a beneficia de transport gratuit.
Produs vandut de Piata de cartedepozit de carte, distributie de carte
Mostenirea trecutului a definit si imbogatit Europa, in unitatea si diversitatea sa. in context, poate fi formulata o intrebare legitima: exista o cultura europeana dea­supra particularitatilor culturale locale? Este neindoios ca discutia ramane deschisa si se vor gasi partizani ai ideii si contestatari. Diversitatea culturala a Europei reprezinta bogatia si sla­biciunea sa, dar a face apel la notiunea de cultura europeana, raportat la alte arii cul­turale, constituie "un factor de legitimare a constructiei europene".


Lumea antica greaca a oferit Europei primul model de civilizatie. Nu trebuie sa uitam insa ca civilizatia greaca se sprijina pe influentele primite de la orientali si pre-eleni. S-a vorbit despre un "miracol grec", insa grecii insisi au detinut un rol de "releu" intre marile civilizatii ale Orientului si Roma, care le-a dus mai departe, catre Evul Mediu si epoca moderna. Pe de alta parte insa, influentele orientale isi fac simtita prezenta in perioada de constituire a culturii si civilizatiei grecesti, dar realizarile ulterioare ale lumii elene vor fi unice, originale.

Grecii au manifestat o preocupare constanta pentru cautarea celui mai bun regim politic, pentru aflarea adevarului si desavarsirea omului. Au initiat stiinta rationala si filosofia. Gandirea filosofica greaca a gasit in ordine si masura principiile ideale ale organizarii lumii.

Aristotel afirma, pe buna dreptate, ca daca grecii ar detine o constitutie unica ar fi capabili sa guverneze lumea. Elevul sau, Alexandru, si-a propus sa conduca intreaga lume, dar prin forta armelor. Meritul lui Alexandru a fost insa acela de a demara realizarea unei fuziuni intre cultura greaca si cea orientala. Pentru el, care nu gandea in termeni de cetate, distinctia dintre grec si barbar era irelevanta. Totusi, nu a dispus de timpul necesar pentru a crea o structura administrativa pe care sa se ridice, sa se sprijine, imperiul sau. Aceasta structura va fi construita de Roma, mostenitoarea elenismului.
Product successfully added to the product comparison!