Preferinte Cookie
Preferinte Cookie

Piata de carte

Viata lui Ceausescu: Tiranul, vol. 3 (ed. tiparita)

CDS-9786065372856

30,00 lei

Lavinia Betea, Florin-Razvan Mihai, Ilarion Tiu

Editura Cetatea de Scaun

ISBN9786065372856
Tip carteEditie tiparita
Produs vandut dePiatadecarte.net - librarie online
Nr pagini444
An aparitie2015
Dimensiuni13x19.5x2.8
Tip copertabrosata
Transport GratuitAdauga in cos produse de 150 lei pentru a beneficia de transport gratuit.
Produs vandut de Piata de cartedepozit de carte, distributie de carte

Rezultat al unui apreciabil efort de laborioasa documentare arhivistica si de investigare a numerosi decizionali si apropiati ai ultimului lider comunist al Romaniei, primele doua volume,  semnate de Lavinia Betea (coordonator), Cristina Diac, Florin-Razvan Mihai si Ilarion Tiu, au aparut  la Editura ,,Adevarul“. Partial publicate intr-un serial de succes, difuzat de cotidianul ,,Adevarul“,  Ucenicul  Partidului (2012) si Fiul Poporului (2013) au prezentat biografia, personalitatea si politicile lui Nicolae Ceausescu in prima etapa a puterii sale.

  Cel de-al treilea volum infatiseaza evolutia acestui personaj emblematic al  secolului XX in perioada 1971-1989. Pe fundalul sfarsitului de razboi rece si a schimbarilor petrecute in lume, despotul bantuit de mesianism deruleaza strategii ale puterii care-l fac din ce in ce mai urat de popor.

  O etapa de extrem interes psihosociologic sub aspectul metamorfozei militantului pentru drepturile muncitorilor si aspirant la statutul de ,,fiu iubit al poporului”, la despotul cu putere absoluta asupra cetatenilor tarii. Uluitoarea transformare s-a produs pe fondul  imploziei ,,lagarului comunist”, executia lui Nicolae si a Elenei Ceausescu simbolizand sfarsitul regimurilor comuniste in Europa.   

  Autorii prezinta si analizeaza fata vazuta si nevazuta de contemporani a unor evenimente si fenomene  distincte ale societatii romanesti din aceasta perioada precum: relatiile romano-chino-sovietice; pozitia Romaniei in CAER si in Tratatul de la Varsovia; afacerile Romaniei cu tarile in curs de dezvoltare, angajarea si plata creditelor externe; strategiile de prestigiu si influenta ale secretarului general; reactiile romanesti la perestroika sovietica; relatiile Ceausestilor cu ceilalti componenti ai nucleului de decizie in preajma sfarsitului.

  Cartea raspunde unor intrebari care s-au pus deseori in ultimul sfert de veac, precum acestea: a copiat sau nu liderul roman modelul cultural maoist?; l-au mintit sau nu subordonatii directi in privinta recoltelor record si a crizei populatiei?; de ce si-a asociat nevasta la putere?; de ce-a facut datoria externa si cum a platit-o?; de ce si cum s-au unit sovieticii si americanii impotriva lui?; aveau ori nu Ceausestii bani albi pentru zile negre?;  de ce a ramas Nicolae Ceausescu in memoria colectiva a romanilor drept cel mai apreciat si cel mai detestat politician roman?... Si inca altele…

Product successfully added to the product comparison!