Preferinte Cookie
Preferinte Cookie

Piata de carte

Porumbacu

VRE-9789736458866

25,00 lei

Henri Stahl

Editura Vremea

Comanda acum Porumbacu.Livrare in 24-48h.

More details

In stoc

ISBN9789736458866
Tip carteEditie tiparita
An aparitie2018
Nr pagini184
Produs vandut delibraria online Piatadecarte.net
Dimensiuni20x13
Tip copertabrosata
Transport GratuitBeneficiati de transportul gratuit la comenzile de peste 150 lei!
Produs vandut de Piata de cartedepozit de carte

Centenarul Marii Uniri si al sfarsitului Primului Razboi Mondial ne ofera anul acesta prilejul de a readuce in atentia cititorilor scrierile ostasesti ale lui Henri Stahl. Scriitorul, locotenent in rezerva in timpul Primului Razboi Mondial, descrie existenta „celor mici”, dupa cum ii numea Nicolae Iorga, a soldatilor simpli, „ce dau unei ostiri nu numai vitejia si supunerea, dar si voiosia si seninatatea”, acei „bieti oameni care rabda mai mult decat ceilalti si, la intamplare, pot dovedi ca si din punctul de vedere moral, pot mai mult decat ei”. Taranilor tacuti si harnici, ce si-au lasat in graba gospodariile pentru a se prezenta la post din prima zi de mobilizare, li se opun bucurestenii flecari, „invartitii” si lasii, cei care prin orice mijloace cauta sa scape de corvoada datoriei. Numele si vorbirea personajelor tradeaza ocupatii si etnii diferite. In curand toti se vor infrati sub „puterea uniformei”, in lupta comuna pentru apararea aceluiasi steag.

Textele lui Stahl emana bunatatea si umanitatea omului drept si curajos. Descrierile lungi si trairile intense sunt completate de dialoguri savuroase si situatii neasteptate. Tristetea se imbina cu veselia, deznadejdea cu speranta. Umorul fin nu ponegreste, ci incurajeaza, facand suportabila „grozavia razboiului”. Atentia pentru detaliu, obiecte, gesturi, expresii, cuvinte, denota sensibilitate si inteligenta.

Volumul de fata reuneste saisprezece schite scrise de Henri Stahl in primul sfert al veacului trecut. Ele au fost ordonate cronologic, de la manevrele militare anuale premergatoare razboiului, desfasurate in sudul tarii, pana la lunga si chinuitoarea retragere catre Moldova. Scena descrisa in ultima schita a volumului se petrece in preajma date de 23 noiembrie 1916, cand Bucurestii vor fi ocupati de trupele germane. - Irina Stahl

Product successfully added to the product comparison!