Preferinte Cookie
Preferinte Cookie

Piata de carte

-8%

Himalaya - de la Ayurveda la medicina moderna

Himalaya - de la Ayurveda la medicina moderna

MULT-DHA-9789738975842

23,00 lei

25,00 lei

Ovidiu Bojor, Laura Miclaus

Editura Dharana

Comanda cartea Himalaya - de la Ayurveda la medicina moderna de Ovidiu Bojor, Laura Miclaus.

Livrare in toata tara, in 24-48 de ore de la primirea comenzii. Poti beneficia de transport gratuit in peste 5000 de localitati, la comenzi de peste 100 de lei. More details

In stoc

ISBN9789738975842
Tip carteEditie tiparita
Produs vandut dePiatadecarte.net - librarie online
Nr pagini174
An aparitie2016
Dimensiuni16.5x23.5x1
Tip copertabrosata
Transport GratuitLibraria ofera transport gratuit clientilor care comanda carti in valoare de peste 100 lei.
Produs vandut de Piata de cartedepozit de carte, distributie carte

"Ayurveda sau medicina traditionala indiana este cea mai veche medicina din lume, practicata neintrerupt de mai bine de 5.000 de ani.
Ãn sanscrita, "ayurveda" inseamna "stiinta vietii" (ayur= viata, veda= stiinta). Ca sistem holistic de diagnostic si tratament, ayurveda considera ca starea de sanatate poate fi asigurata doar pastrand un echilibru intre corp, minte si suflet si traind in armonie cu natura. Ayurveda pune accent pe prevenirea imbolnavirii si apreciaza ca alimentatia si stilul de viata sunt esentiale pentru mentinerea echilibrului fizic si emotional.


Conform conceptiei ayurvedice, fiecare fiinta este unica, astfel ca nu se poate vorbi de rutina si de reguli universal valabile pentru toti oamenii. Recomandarile medicale si cele legate de stilul de viata trebuie personalizate, in functie de caracteristicile fiecaruia.
Ãn filosofia ayurvedica, tot ceea ce exista in univers (macrocosmos) exista si in corpul uman (microcosmos), iar interiorul si exteriorul nostru sunt guvernate de cele trei energii fundamentale numite doshe: Vata, Pitta si Kapha. Aceste forte subtile, inteligente sunt responsabile de toate procesele fiziologice, mentale si emotionale din organismul uman, iar dezechilibrul lor determina aparitia bolilor.


Doshele deriva din combinarea specifica a celor 5 elemente de baza care exista in orice fiinta sau lucru din univers: apa, aer, foc, pamant, eter (sau spatiu). Fiecare element are anumite proprietati si o anumita pondere in interiorul si exteriorul nostru, in functie de rolul pe care il indeplineste. Pamantul confera stabilitate si este inclus in toate structurile solide, apa determina coeziunea si toate fluidele din organism deriva din acest element, focul aduce caldura si este legat de procesele metabolice, aerul raceste si este corelat cu mobilitatea (contractia musculara, miscarile intestinale, miscarile respiratorii), eterul (sau spatiul) este asociat cu vibratia, sunetul si cavitatile din organism (gura, plamani, torace, abdomen).


Doshele iau nastere din combinarea in perechi a acestor cinci elemente. Vata apare din asocierea aerului cu eterul, Pitta rezulta din interactiunea focului cu apa, iar Kapha ia nastere din combinarea apei cu pamantul.
Ãn corpul nostru, Vata este energia care controleaza miscarea, inclusiv respiratia, circulatia, bataile inimii, Pitta este responsabila de procesele metabolice si digestive si de reglarea temperaturii corporale, iar Kapha este asociata cu cresterea si cu fluidele care unesc structurile organismului.


Cand sunt in starea naturala de echilibru, doshele confera forta, armonie, sanatate, vitalitate individului. Cand doshele sunt dezechilibrate, cum se intampla in conditii de stres, alimentatie necorespunzatoare, acumulare de toxine etc. se instaleaza starea de boala."

Product successfully added to the product comparison!