Preferinte Cookie
Preferinte Cookie

Piata de carte

-50%

Democratia constitutionala in statele membre ale Uniunii Europene (ed. tiparita)

Democratia constitutionala in statele membre ale Uniunii Europene

Letras-9786068935683

19,00 lei

38,00 lei

Victor Catalin

Editura Letras

Comanda acum cartea Democratia constitutionala in statele membre ale Uniunii Europene din categoria Stiinte politice - scrisa de Victor Catalin publicată la Editura Letras. Ai parte de Transport Gratuit la orice comandă de peste 100 de lei. 

More details

ISBN9786068935683
DimensiuneA5
ColectieDemocrație
Nr pagini312
An aparitie2019
Tip copertabrosata
Transport Gratuitin peste 5000 de localitati

In discutiile despre viitorul Uniunii Europene, un subiect la ordinea zilei, nu se vor putea evita intrebari ca: ,,Este necesar ca Uniunea Europeana sa depaseasca stadiul de uniune comerciala si vamala?" sau ,,Este posibil ca Uniunea Europeana sa supravietuiasca daca unele state membre se vor abate de la calea democratica?". Sintetizand, ne putem intreba: ,,Care este factorul comun care poate asigura supravietuirea si stabilitatea Uniunii si care poate crea conditii de trecere la o uniune politica?".

Victor Catalin dezvolta ideea ca acest numitor comun este democratia constitutionala liberala si propune o aprofundare a modului de intelegere si aplicare a acestui concept, de catre statele membre.

Cartea Democratia constitutionala in statele membre ale Uniunii Europene face o evaluare a nivelului democratiei constitutionale liberale a statelor membre si o prezentare a deficientelor constatate in aplicarea preceptelor si regulilor liberale de catre constitutia fiecarui stat.

Aplicarea metodei de evaluare propuse este facilitata de faptul ca statele membre ale Uniunii, cu exceptia Marii Britanii, au constitutii liberale scrise si practica modelul consensualist al democratiei liberale.

Concluzia cartii Democratia constitutionala in statele membre ale Uniunii Europene este: gandirea viitorului Uniunii trebuie sa inceapa cu ameliorarea si armonizarea constitutiilor statelor membre. Ca model se prezinta o constitutie ,,colaj" alcatuita prin preluarea dispozitiilor din constitutiile statelor membre al Uniunii a celor care dispun si respecta preceptele si regulile democratiei liberale. O astfel de constitutie scoate in evidenta faptul ca preceptele liberale se regasesc, aplicate corect, in constitutiile statelor membre si in consecinta implementarea lor de catre fiecare stat este posibila.

Victor Catalin crede ca o constitutie de tip ,,colaj" ar uniformiza si ridica nivelul democratiei statelor membre si ar inlatura, in buna masura, pericolul derapajului spre pseudo - democratie.

Product successfully added to the product comparison!