Preferinte Cookie
Preferinte Cookie

Piata de carte

Democratia constitutionala in statele membre ale Uniunii Europene (eBook PDF)

Letras-9786068935690

28,00 lei

Victor Catalin

Editura Letras

Victor Cătălin dezvoltă ideea că acest numitor comun este democrația constituțională liberală și propune o aprofundare a modului de înțelegere și aplicare a acestui concept, de către statele membre.

More details

ISBN9786068935690
ColectieDemocrație
Tip carteeBook PDF
Nr pagini312
An aparitie2019
Tip copertabrosata

Acesta este un eBook protejat cu DRM. Pentru a-l citi, descarcă gratuit aplicația Adobe Digital Edition.

În discuțiile despre viitorul Uniunii Europene, un subiect la ordinea zilei, nu se vor putea evita întrebări ca: „Este necesar ca Uniunea Europeană să depășească stadiul de uniune comercială și vamală?” sau „Este posibil ca Uniunea Europeană să supraviețuiască dacă unele state membre se vor abate de la calea democratică?”. Sintetizând, ne putem întreba: „Care este factorul comun care poate asigura supraviețuirea și stabilitatea Uniunii și care poate crea condiții de trecere la o uniune politică?”.

Victor Cătălin dezvoltă ideea că acest numitor comun este democrația constituțională liberală și propune o aprofundare a modului de înțelegere și aplicare a acestui concept, de către statele membre.

Cartea Democrația constituțională în statele membre ale Uniunii Europene face o evaluare a nivelului democrației constituționale liberale a statelor membre și o prezentare a deficiențelor constatate în aplicarea preceptelor și regulilor liberale de către constituția fiecărui stat.

Aplicarea metodei de evaluare propuse este facilitată de faptul că statele membre ale Uniunii, cu excepția Marii Britanii, au constituții liberale scrise și practică modelul consensualist al democrației liberale.

Concluzia cărții Democrația constituțională în statele membre ale Uniunii Europene este: gândirea viitorului Uniunii trebuie să înceapă cu ameliorarea și armonizarea constituțiilor statelor membre. Ca model se prezintă o constituție „colaj” alcătuită prin preluarea dispozițiilor din constituțiile statelor membre al Uniunii a celor care dispun și respectă preceptele și regulile democrației liberale. O astfel de constituție scoate în evidență faptul că  preceptele liberale se regăsesc, aplicate corect, în constituțiile statelor membre și în consecință implementarea lor de către fiecare stat este posibilă.

Victor Cătălin crede că o constituție de tip „colaj” ar uniformiza și ridica nivelul democrației statelor membre și ar înlătura, în bună măsură, pericolul derapajului spre pseudo – democrație.

Product successfully added to the product comparison!