Cum poti obtine un ISBN pentru cartea ta?

Obtinerea unui ISBN ocazional

Daca esti autor independent si vrei sa-ti publici pe cont propriu o carte tiparita sau un eBook , o poti face obtinand un ISBN ocazional de la Biblioteca Nationala a Romaniei.

Cum soliciti codul ISBN ocazional ca Autor independent?
Daca esti autor independent, detii dreptul de autor pentru lucrarea pe care doresti sa o publici, esti coordonatorul unei lucari sau traducator, poti solicita Bibliotecii Nationale un ISBN ocazional pentru publicarea unei carti sau a unui eBook.
Codul ISBN ocazional nu poate fi solicitat de alte persoane implicate in realizarea lucrarii, in afara celor amintiti mai sus si care sunt mentionati pe pagina de titlu.

Centrul National ISBN al Bibliotecii Nationale atribuie coduri ISBN pentru lucrari editate ocazional sau in regia autorului in urmatoarele conditii:
1. autorul este cetatean roman, cu domiciliul in Romania;
2. publicatia nu apare printr-o editura;
3. publicatia intruneste Criteriile ISBN;
4. publicatia urmeaza sa apara in maximum 30 de zile.

Centrul National ISBN poate acorda unui solicitant, persoana fizica sau juridica coduri ISBN pentru maximum doua titluri, in cursul unui an calendaristic. 

Pentru alte coduri ISBN in afara celor acordate de Centrul National ISBN, autorul va apela la serviciile unei edituri inregistrate, detinatoare de coduri ISBN in regim de editura sau se va analiza necesitatea infiintarii unei edituri.


Conditii pentru obtinerea ISBN-ului ocazional

1. Manuscrisul trebuie finalizat. Trebuie sa aiba coperta si pagina de titlu.
2. verificati indeplinirea criteriilor de acordarea a ISBN-ului;
3. completati Formularul ISBN conform instructiunilor de completare a formularului ISBN;
4. transmiteti prin e-mail (isbn@bibnat.ro) sau wetransfer, continutul cartii, integral si in forma finala;
5. in cazul in care publicatia este semnata cu pseudonim, transmiteti prin e-mail (isbn@bibnat.ro) declaratie pe proprie raspundere in cazul in care autorul publica lucrarea sub pseudonim.
Centrul National ISBN isi rezerva dreptul de a solicita si alte documente relevante pentru stabilirea corecta a tipologiei si/sau a eligibilitatii pentru identificare prin cod ISBN.

Codul ISBN se acorda in termen de maxim 10 zile lucratoare de la receptionarea corecta si completa a tuturor materialelor solicitate. In situatii complexe care necesita cercetari si corespondenta interna si/sau internationala, termenul de raspuns poate creste.

Solicitarile incomplete sau incorecte, pentru care au fost trimise emailuri de informare vor ramane in lucru pana la solutionarea completa a problemei, dar nu mai mult de 30 zile calendaristice, dupa care procedura trebuie reluata.

Codul ISBN va fi transmis solicitantului, numai in scris, prin e-mail, pe adresa completata in Formular. Nu se transmit coduri ISBN prin telefon.

Centrul National ISBN poate respinge o solicitare de acordare a unui cod ISBN. 

Exemple de situatii de respingere a unei solicitari ISBN:
* neindeplinirea conditiilor de eligibilitate pentru publicatia respectiva sau pentru autor;
* fals in declaratii;
* lipsa continutului, a paginii de titlu, in forma integral si finala;
* continut, pagina de titlu care nu respecta normele de editare;
* neconformitate intre datele din Formular si cele de pe publicatie;
* solicitari care exced numarul maxim de coduri ISBN care pot fi acordate unui solicitant, in cursul unui an calendaristic.
In aceste situatii, solicitantul va primi o informare prin e-mail, pe adresa completata in Formular. In cazul in care neconformitatile semnalate nu sunt remediate de catre solicitant, cererea de acordare a codului ISBN ocazional va fi respinsa.
Obtine ISBN-ul ocazional de la Biblioteca Nationala
heartenvelopebookusercartphone-handsetmap-markerclock