Psihogenealogie - lecturi esentiale
Vindecarea de trecut

1. Psihogenealogia pentru toti de  Isabelle de Roux si Karine Segard

An aparitie: 2018
Autor: Isabelle de Roux, Karine Segard
Editura: Philobia
ISBN: 9786068560649

Psihogenealogia pentru toti - Isabelle de Roux si Karine Segard - Editura Philobia

Psihogenealogia este un curent terapeutic ce abordeaza individul in mod sistemic, prin prisma legaturilor constiente si inconstiente tesute in sanul familiei de origine.

Isabelle de Roux ne propune o lucrare de popularizare a psihogenealogiei, obiectivul ei fiind expunerea diverselor curente care abordeaza domeniul transgenerational si realizarea unei sinteze originale, accesibila tuturor persoanelor preocupate de aceasta sfera, indiferent ca e vorba despre simpli cititori sau despre studenti ori specialisti.

Prima parte a cartii Psihogenealogia pentru toti prezinta conceptele-cheie ale psihogenealogiei – mai exact, o abordare psihologica a istoriei familiale de-a lungul mai multor generatii – asa cum sunt ele definite de diferiti autori, toti pionieri in specialitatea lor.

A doua parte a cartii Psihogenealogia pentru toti ilustreaza, prin exemple concrete, punerea in practica a acestor concepte si propune noi axe de lucru pentru abordarea diverselor problematici intalnite in cadrul terapiei.

2. Psihogenealogia si ranile de familie de  Anne Ancelin Schutzenberger

An aparitie: 2016
Autor: Anne Ancelin Schutzenberger
Editura: Philobia
ISBN: 9786068560595

Psihogenealogia si ranile de familie - Anne Ancelin Schutzenberger - Editura Philobia

Psihogenealogia si ranile de familie - de Anne Ancelin Schutzenberger

Traim platind datoriile stramosilor si nestiind ca facem acest lucru.

Astfel, viata nu ne mai apartine, iar drama existentei noastre devine cu atat mai greu de suportat, cu cat ceea ce ni se intampla este mai inexplicabil si imposibil de intrerupt.

Dupa mai bine de douazeci de ani de lucru cu pacienti, in cursul carora a schimbat destine, Anne Ancelin Schutzenberger a inteles care este mecanismul acestui destin aparent implacabil si cum poate fi el schimbat.

Autoarea ne deschide fila cu fila cartea vietii, a fiecaruia dintre noi, invatandu-ne cum putem interveni in propriul destin, cum ne putem gasi calea, incetand sa mai repetam la nesfarsit greseli impovaratoare, sa ducem cu noi si in noi drame transgenerationale pe care le transmitem, inconstient, copiilor nostri, ingreunandu-le si lor viata.

Inventatoare a conceptului de psihogenealogie, Anne Ancelin Schutzenberger este pioniera acestui domeniu devenit astazi referential pentru toate analizele sinelui si chiar pentru psihanaliza pe care o critica aspru.

Autoarea combina in mod ingenios pregatirea sa initial psihanalitica, indelungata experienta universitara si de supervizare si deceniile de practica neintrerupta cu generatii de pacienti.

Ranile din familie, tradusa in toate limbile de circulatie internationala, i-a adus autoarei celebritatea, fiind considerata astazi una dintre lucrarile care au pus bazele domeniului psihogenealogiei.

/

3. Psihogenealogia. Vindecarea ranilor familiale si regasirea de sine de Anne Ancelin Schutzenberger

An aparitie: 2014
Autor: Anne Ancelin Schutzenberger
Editura: Trei
ISBN: 9789737078995

Psihogenealogia - Vindecarea ranilor familiale si regasirea de sine - Anne Ancelin Schutzenberger

Psihogenealogia. Vindecarea ranilor familiale si regasirea de sine - de Anne Ancelin Schutzenberger

Reasumarea istoriei personale si familiale, inscrierea mai corecta intr-o descendenta sau intr-o legenda si punerea in ordine a ,,santierului" lasat de stramosii nostri: acesta este obiectul psihogenealogiei clinice.

Psihogenealogia ne ofera posibilitatea sa ne pastram loialitatile familiale care ne convin; sa scoatem la iveala tot ceea ce a fost vesel, onorabil, agreabil si linistit in familia noastra; sa lasam deoparte povara erorilor, a suferintelor, a ranilor si a ,,pacatelor" din trecut; sa acceptam ca in familia noastra pot exista si lucruri rele, rusinoase si nespuse, drame nerezolvate, pierderi pe care nu le putem admite si sa ne putem distanta astfel, ca sa ne traim, in sfarsit, propria viata.

Autoarea abordeaza aspectele esentiale ale loialitatilor familiale invizibile, sindromul de aniversare, memoria trupului, precum si cel mai bun mod de a trasa un arbore genealogic semnificativ.

Ea ne ajuta sa ne punem cele mai potrivite intrebari ca sa traim, si nu doar sa supravietuim, subliniaza capcanele pe care trebuie sa le evitam si ne deschide calea care ne permite ,,sa culegem nectarul din gradina familiei, pentru a face din el miere".

Anne Ancelin Schutzenberger este psihoterapeut, analist de grup si specialist in psihodrama de renume international, profesor emerit la Universitatea din Nisa si creatoarea conceptului de ,,psihogenealogie".

4. Copiii bolnavi de parinti de Anne Ancelin Schutzenberger

An aparitie: 2014
Autor: Anne Ancelin Schutzenberger
Editura: Philobia
ISBN: 9786068560267

Copii bolnavi de parinti - de Anne Ancelin Schutzenberger

Copiii bolnavi de parinti - de Anne Ancelin Schutzenberger - de la Editura Philobia

Fara stirea lor, parintii, bunicii si stramosii ne-au lasat mostenire propriile secrete, traume nealinate, doliuri neincheiate.

Decesele timpurii, abuzurile sexuale si alte tragedii din trecut au trasat urme adanci in existenta lor, care persista in timp si ne sunt transmise noua si copiilor nostri.

In cazul in care nici macar nu se vorbeste despre aceste vechi dureri, ele nu sunt niciodata aduse in discutie sau macar pomenite, corpul nostru le poate totusi exprima, somatizandu-le prin boala si prin suferinta.

Corpul copilului, indiferent de varsta, devine astfel limbaj al stramosilor raniti, vocabularul traumei lor - aflam in Copiii bolnavi de parinti.

Ca acest lucru sa nu se intample, iar urmasii sa-si poata trai propriul destin, in deplina sanatate fizica si psihica, este nevoie sa scoatem ,,scheletele din dulap", pentru a decoda si inchide prin vindecare toate ranile transgenerationale.

In cartea Copiii bolnavi de parinti, Anne Ancelin Schutzenberger ne arata calea prin care ne putem elibera de acest balast existential, pentru a ne gasi propriul drum.

5. Stramosi pe divan de  Ingrid Alexander Sabine Luck

An aparitie: 2022
Autor: Ingrid AlexanderSabine Luck
Editura: Trei
ISBN: 9786064012838

Stramosi pe divan - descifrarea codului generational si vindecarea ranilor mostenite

Stramosi pe divan. Descifrarea Codului Generational si vindecarea ranilor mostenite - de Ingrid Alexander, Sabine Luck - de la Editura Trei

Fara stramosi, n-am fi cine suntem astazi. Numai ca noi nu le mostenim doar trasaturile fizice si bunurile, ci si ranile si cicatricile sufletesti, care ajung sa ne otraveasca viata si sa ne faca, in mod inconstient, sa ne simtim responsabili pentru traumele parintilor, bunicilor sau strabunilor.

Prin descifrarea Codului Generational, autoarele ne arata cum ne putem elibera de povara traumelor mostenite pe linie transgenerationala, vindecandu-ne stramosii si regasindu-ne o identitate autentica.

Plecand de la o perspectiva integrativa, inspirata de terapia sistemica de familie, de abordarea transgenerationala, dar si de neurobiologie si interventiile corporale si hipnoterapeutice, metoda Generation-Code(r) ofera surprinzatoare deschideri atat pentru specialistii din psihoterapie, coaching sau asistenta sociala, dar si pentru publicul larg.

Ca orice copac, arborele genealogic are nevoie de radacini pentru a se hrani.

Radacinile copacului intruchipeaza capacitatea stramosilor de a putea absorbi si accepta hrana din pamant si sunt, de asemenea, corespondente ale nevoilor noastre de baza.

Radacinile lezate sau bolnave nu pot asigura aceasta satisfacere optima a nevoilor de baza. Insa, de indata ce o radacina a fost vindecata, se restabileste fluxul vital, iar petalele se pot deschide potrivit menirii lor firesti - Ingrid Alexander si Sabine Luck

Ingrid Alexander si Sabine Luck au dezvoltat, incepand din 1994, metoda Codului Generational (Generation-Code(r)).

In prezent, autoarele germane coordoneaza Institutul pentru Procese Transgenerationale din Wendeburg, in cadrul caruia formeaza specialisti in psihoterapie sistemica si transgenerationala.

Cele doua autoare au multiple formari (terapie sistemica de familie, traumatologie, hipnoterapie, metoda Pesso-Boyden, EMDR) si au ca domenii de competenta terapia tulburarilor de comportament alimentar, terapia de familie si terapia transgenerationala a traumei.

Metoda lor a fost dezvoltata si pentru lucrul cu copiii (Generation-Code for Kids(r)) si include o serie de instrumente terapeutice, cum este jocul "Radacini puternice".

"Plecand de la metoda Codului Generational, expusa in aceasta carte, si oferindu-ne cu entuziasm propriile resurse si experiente profesionale, dorim, in calitate de formatoare, sa cream o comunitate bine informata in domeniul psihogenealogiei si al terapiei transgenerationale, o comunitate de profesionisti dornici sa lucreze cu istoricul familiei, pentru regasirea legaturilor hranitoare si, mai ales, pentru a-si ajuta clientii sa lase o mostenire cat mai sanatoasa urmasilor lor."

Timea Muller, sociopsihopedagog specializat in terapia sistemica de familie, terapeut, supervizor si formator
in metoda Generation-Code(r) si membru al International Center for Psychogenealogy.

Cristina Schmidt, psihoterapeut specializat in psihodrama si terapie transgenerationala, profesor asociat la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei de la Universitatea din Bucuresti si presedinte al International Center for Psychogenealogy din Bucuresti.

6. Psihogenealogia de Veronique Cezard Kortulewski

Psihogenealogia - de Veronique Cezard Kortulewski - de la Editura For You

Psihogenealogia - Veronique Cezard Kortulewski

Descopera semnificatia profesiilor si indrazneste sa te reinventezi!

Cum iti alegi profesia? Te bazezi pe sfaturile sau exigentele celor din familia ta? Si ce faci cand nu te simti fericit ori implinit la locul de munca? Iti acorzi dreptul la schimbare sau te multumesti cu stabilitatea si rutina?

Multi oameni viseaza sa-si schimbe locul de munca, dar le este frica de necunoscutele unei cariere noi, se tem de judecata celor dragi ori cred ca schimbarea este prea dificila sau chiar imposibila. Altii, insa, isi asculta intuitia si aleg sa se exprime prin potentialele lor diferite. Nu sunt oameni iesiti din comun, nelinistiti ori inadaptati, ci sunt doar ,,multipotentiali", persoane care decid sa-si cultive pasiunile si imaginatia si sa nu-si reprime intuitia creatoare.

Foloseste si tu cartea Psihogenealogia. Ce simbolizeaza meseriile ca sa descoperi simbolismul profesiilor, sa te cunosti mai bine si sa-ti urmezi individualitatea prin alegeri care sa-ti apartina numai tie!

,,Sunt convinsa ca toti din jurul tau si chiar tu cunoasteti oameni care fac din viata lor o explozie de nenumarate lucruri. Cum e viata lor? Sunt ei mai nefericiti decat aceia care urmeaza un curs al vietii clasic... mai liniar?
Tu ce crezi? Citesti aceste randuri si esti gata sa spui ca poate ai trecut pe langa o multime de placeri pentru ca ai urmat un drum dinainte trasat...
In viata nimic nu e batut in cuie. Si, mai ales, nu considera ca ti ai irosit viata sau o parte din ea facand o munca ori o activitate care nu este potrivita pentru tine. Nu exista niciodata intamplare, numai ca pana acum aveai o prioritate pe care nu o puteai incalca fara sa nu mai fi in siguranta. Poate ca acum a venit vremea sa te respecti si sa dai frau liber placerii." Veronique Cezard-Kortulewski

Despre autoare:

Veronique Cezard-Kortulewski este creatoarea conceptului de multipotentialitate si a unei viziuni psihogenealogice centrate pe emanciparea individului prin autocunoastere.

Formata in diverse tehnici de medicina alternativa, precum sofrologia sau aromaterapia, Veronique a dezvoltat o abordare inovatoare ce ii permite sa scoata in mod eficient la lumina problemele pacientilor sai: psihogenealogia. Ea insasi si-a urmat libera parcursul profesional, descoperindu-si numeroase valente si cultivandu-le pentru a afla mai multe despre ea insasi.

7. Cuplul in psihogenealogie de Mireille si Herve Scala

Cuplul in psihogenealogie de Mireille si Herve Scala

Cuplul in psihogenealogie
Cuplul in psihogenealogie

Cuplul in psihogenealogie. Influenta familiei in alegerea partenerului. O explicatie a succesului si esecului in relatii. Cat de intamplatoare este intalnirea dintre un anumit barbat si o anumita femeie ? Suntem adesea tentati sa punem aceasta intalnire pe seama unei coincidente mai mult sau mai putin fericite.

Psihanaliza clasica ne invata ca, in spatele alegerii noastre, se ascund ratiuni inconstiente. Desigur. Insa afectele subconsiente nu sunt suficiente pentru a explica atractia si rezistenta in timp a unui cuplu. Mai e nevoie de inca ceva.

Cartea Cuplul in psihogenealogie ne dezvaluie amploarea acestui mecanism, traversand nu doar o minte si un suflet, ci generatii de-a randul care - in urma noastra - ne conditioneaza alegerile prezente.

Prin exemple si povesti reale, autorii Mireille si Herve Scala ne fac cunoscuta posibilitatea cuplului nu doar ca reunire a doua identitati, ci ca potential si totodata conditie a desavarsirii personale.

8. 50 de exercitii de psihogenealogie

50 de exercitii de psihogenealogie

Exercitiul nr. 00. Afla daca50 de exercitii de psihogenealogie iti poate fi de ajutor.

Incercuieste afirmatiile care ti se potrivesc :

-Nu iti suporti numele, ,,mostenit" de la o ruda.

- Iti lipseste increderea in tine, intampini dificultati in a avea o relatie sau in a te realiza pe plan profesional.

-Iti faci mereu griji in legatura cu sanatatea, motiv pentru care mergi des la doctor.

-In familia din partea mamei, femeile sunt cele care conduc, iar asta le aduce o multime de neajunsuri.

-N-ai inteles niciodata de ce nu se vorbeste in familie despre trecutul bunicului tau.

-Ti-ai ales meseria pentru a le face pe plac parintilor sau pentru a te supune traditiei familiale.

-Te-ai asteptat mereu ca unele evenimente grave sa se repete la anumite date.

-In familia ta, a vorbi despre ,,bani" este un subiect tabu.

-In relatiile tale de cuplu ai uneori impresia ca istoria se repeta.

Mai putin de doua raspunsuri.

Cartea50 de exercitii de psihogenealogienu este pentru tine daca ai incercuit mai putin de doua raspunsuri.

Daca ai incercuit intre 2 si 5 raspunsuri.

Exista unele evenimente pe care nu le intelegi si care se tot repeta. Vei afla care este semnificatia lor, prin raportare la istoria ta familiala.

Daca ai incercuit intre 6 si 9 raspunsuri: cele 50 de exercitii de psihogenealogie te vor invata sa vezi lucrurile in adevarata lor lumina, sa faci diferenta intre adevar si legenda in istoria familiala, astfel incat sa iti poti alege liber propriul destin.

Comanda cartea 50 de exercitii de psihogenealogiede la piatadecarte.net - librarie online si depozit de carte.

50 de exercitii de psihogenealogie

9. Familia care traieste in noi - Ghid practic de psihogenealogie

Familia care traieste in noi - Ghid practic de psihogenealogie - de Chantal Rialland - de la Editura Philobia

Familia care traieste in noi - ghid practic de psihogenealogie

In cartea Familia care traieste in noi - Ghid practic de psihogenealogie de Chantal Rialland fiecare copil este, inca din momentul conceptiei, obiectul unor proiectii ale familiei sale. Cu cine va semana el? Parintii isi imagineaza ce trasaturi fizice si de caracter va avea in functie de calitatile membrilor arborelui genealogic.

La nastere, el primeste prenume si nume de familie. Pe masura ce creste, este etichetat dupa caracteristicile fizice, sexuale, emotionale si intelectuale evaluate in raport cu membrii arborelui sau genealogic si prin comparatie cu fratii si surorile sale. Tot pe masura ce creste, cel mic se identifica cu parintii.

Primul obiectiv al psihogenealogiei este de a deveni constienti de aceasta familie care traieste in noi. Suntem rezultatul unui ansamblu de proiectii, de identificari si de repetitii. In strafundurile noastre traiesc nu doar parintii, ci toate rudele apropiate si chiar adulti care ne-au fost aproape in copilarie - aflam din carteaFamilia care traieste in noi - Ghid practic de psihogenealogie.

Al doilea obiectiv al psihogenealogiei este sa ne ajute sa ne eliberam, sa ne descoperim adevaratul eu, sa invatam sa ne iubim si sa fim impacati cu noi insine, transformand in mod pozitiv

10. Impaca-te cu trecutul

Impaca-te cu trecutul - dezvoltare personala cu ajutorul psihogenealogiei

Ce înseamnă echilibrul interior şi cum poţi ajunge la el? Cum se construieşte personalitatea fiinţei umane? Cum să îi înţelegi mai bine pe cei din jur? Cum să comunici mai uşor? Cum să gestionezi relaţiile cu persoanele dificile? Dacă ai o istorie de familie mai complicată, cum să încetezi să mai suferi şi să fii o victimă? Cum să îţi dezvolţi şi să îţi armonizezi cele patru energii vitale (cea afectivă, cea intelectuală, cea sexuală și creativă și cea corporală și materială), dar şi polaritatea masculină sau pe cea feminină? Cum să îţi reinterpretezi istoria familială astfel încât să îi găseşti un sens şi să devii tu însuţi?

Iată tot atâtea întrebări ale căror răspunsuri le poţi găsi în cel de-al doilea bestseller al reputatei specialiste în psihogenealogie Chantal Rialland, o încununare a celor peste 30 de ani de experienţă ca psihoterapeut şi profesor la Sorbona. O carte dedicată copilului interior care sălăşluieşte în fiecare adult.

„Părinţii ne-au conceput şi ne-au crescut în funcţie de propria lor psihogenealogie. Cunoașterea detaliilor referitoare la copilăria şi la adolescenţa lor înseamnă şansa de a înţelege ceea ce au trăit ei înşişi şi motivul pentru care au acţionat astfel în ceea ce ne priveşte. În general, părinţii noştri nu ne «văd», ci proiectează asupra noastră propria lor istorie şi pe aceea a familiei lor. (...) «Devino ceea ce eşti», scria Nietzsche. Este o excelentă definiţie a travaliului psihologic şi psihogenealogic.“ Chantal Rialland

11. Fantomele trecutului

Fantomele trecutului - Autor Elisabeth Horowitz - Editura Philobia

Fantomele trecutului - cum ne influenteaza viata suferintele familiale

Odata ce trec in nefiinta, parintii si inaintasii nu inceteaza sa ne influenteze viata. Suntem legati in continuare de ei prin niste parghii profunde, indiferent de relatiile pe care le-am avut cu fiecare. Secretele pe care le-au pastrat, varsta lor in momentul decesului si circumstantele in care au murit ne vor defini parcursul personal si vor cantari si asupra generatiilor urmatoare. Tulburarile emotionale pot fi unele de durata, afectandu-ne atat sanatatea emotionala, cat si pe cea fizica. Doliul (si in special cel neincheiat) se afla la originea a numeroase dificultati pe care le intampina descendentii. Intr-o maniera simbolica, destinul celor disparuti se manifesta in mod repetat in vietile noastre, prin intermediul ,,fantomelor familiale".

Elisabeth Horowitz, terapeut specializat in psihogenealogie si autor a peste douazeci de lucrari in domeniu, ne arata cum sa identificam acest fenomen astfel incat sa nu ne mai afecteze. Printr-o abordare cu adevarat inovatoare a temei propuse, apeleaza la o multime de cazuri concrete, ajutandu-ne sa intelegem efectele - uneori nebanuite - care au legatura cu trecerea in nefiinta a inaintasilor nostri.

12. Ma dor stramosii - Psihogenealogia sau cum sa ne schimbam viitorul, cunoscandu-ne trecutul

Ma dor stramosii

Ma dor stramosii - Autor Patrice van Eersel - Editura Philobia

Cartea Ma dor stramosii este o traducere din limba franceza de Dorina Mihai.

Ma dor stramosii prezinta o colectie de interviuri cu cei mai importanti reprezentanti ai unui nou curent in psihoterapie: psihogenealogia.

Punctul de plecare al acestei orientari este descoperirea faptului ca o parte semnificativa a nevrozelor si problemelor cu care ne confruntam repeta nevrozele si problemele altor membri ai familiei - parinti, unchi, bunici sau chiar stramosi mai indepartati. In ce masura iubirile, revoltele, deznadejdile vietii noastre repeta trairile si alegerile inaintasilor nostri?

Unul dintre cazurile de vindecari este edificator: un pacient avea de multa vreme tulburari respiratorii grave, de care nu l-a putut vindeca niciun medic.

In cursul unei sedinte de psihogenealogie, a aflat ca bunicul sau a murit in primul razboi mondial, sufocat in transee din cauza gazelor toxice folosite de germani. Din acel moment, boala sa respiratorie a disparut.

Constientizarea faptului ca printr-o fidelitate inconstienta fata de familia de origine putem face alegeri care nu ne apartin intru totul, este o descoperire eliberatoare. Nu suntem condamnati sa repetam vietile parintilor si bunicilor nostri. Avem libertatea de a alege.

Carte pret redus: Ma dor stramosii - a apărut la Editura Philobia in anul 2014. 
Libraria online Piatadecarte.net va expediaza cartea Ma dor stramosii in 24-48 de ore de la primirea comenzii, prin posta sau curier rapid.

Ma dor stramosii de Patrice van Eersel, Catherine Maillard

13. Manual de psihogenealogie de Cristina-Denisa Godeanu, Alin-Sebastian Godeanu

Manual de psihogenealogie - Editura SPER

Manualul de psihogenealogie este o lucrare de referinta, care ofera definitii si explicatii comprehensive ale termenilor si conceptelor ce compun principalele arii definitorii ale domeniului. Psihogenealogia este un domeniu si o disciplina stiintifica clinica avand ca obiect de studiu central inconstientul familial. Temele cuprinse in volum sunt prezentate subliniind aspectele teoretice si practice ale mecanismelor si fenomenelor domeniului psihogenealogiei si ale modului in care acestea sunt interdependente cu descoperirile domeniilor conexe ce au contribuit la nasterea acestuia. Recomandam acest manual specialistilor din domeniile psihologiei, sociologiei si medicinei, dar si publicului larg doritor sa cunoasca domeniul psihogenealogic, desprinzandu-se astfel de cunoasterea simtului comun (interpretarea prin asociere nediscriminativa) a ceea ce este intuit. - Autorii

14. Dictionar de psihogenealogie de Cristina Denisa Godeanu

Dictionar de psihogenealogie - Editura SPER

„ Dictionarul de psihogenealogie” este o lucrare de referinta, care ofera definitii comprehensive ale termenilor tehnici utilizati in cadrul psihogenealogiei plan national si international), dar si termeni ce apartin domeniilor conexe, precum cel al psihanalizei, al psihologiei clinice, al psihopatologiei clinice, al psihologiei relatiilor de cuplu si a familiei, al cercetarii calitative si al psihodinamicii dezvoltarii umane. Articolele sunt prezentate subliniind aspectele teoretice si practice ale mecanismelor si fenomenelor domeniului psihogenealogiei si modul in care acestea sunt interdependente cu articolele domeniilor conexe. Prezentul dictionar este o inovatie si un ghid esential pentru studenti, cercetatori si o sursa de referinta pentru specialisti.

Fragment:

"METODA STUDIULUI DE CAZ
Definitie Robert Yin formuleaza urmatoarea definitie a studiului dc caz: „o cercetare empirica ce analizeaza un fenomen contemporan in contextul reale, granita dintre fenomenul respectiv si context fiind incerta, o analiza in care sunt utilizate surse de date multiple" (Yin, 2005, pp. 17-77).
Caracteristici
Metoda studiului de caz se afla la baza forrnelor de Invatamant propuse de catre Graduate School of Business
Administration of Harward. Ea a fost initiata in Franta, in 1926, de catre Andre Siegfried. Ulterior, s-a bucurat de o extindere mai larga in sectoarele invatamantului superior, apoi in cele ale educatiei in general.
Un studiu de caz poate fi o situatie umana complexa unica, cum ar fi, de exemplu, luarea unei decizii majore, cu consecintele ei, un proiect ce se implementeaza, un eveniment important etc., care urmeaza sa fie investigate in contextul lor concret.
In viata sociala exista evenimente unice, nerepetitive, situatii rare sau extreme, chiar critice, destul de problematice, care pot fi analizate, investigate intr-un studiu de caz singular sau multiplu. Studiul de caz reflecta modalitatea in care aspectele teoretico-metodologice ale managementului stiintific interactioneaza cu aspectele concrete, pragmatice, ale unui caz concret.
Evaluare
Metoda studiului de caz cste potrivita ca metoda de studiu al domeniului psihogenealogiei deoarece ea lace parte din corpusul inetodelor calitative de cercetare pe care se contureaza designul de cercetare psihogenealogic.
Cazul poate fi reprezentat de un individ, dar in acelasi timp si de intregul sau grup familial, in calitate de caz.
Concepte asociate: cercetare calitativa, cercetare de tip „povestea vietii"
METODOLOGIE CALITATIVa
Definitie Ansamblu de proceduri de colectare si interpretare a datelor care vizeaza sensul si semnificatia faptelor sociale, comportamentelor si fenomenelor observate Mucchielli, 2002, pp. 239-242).
Caracteristici
Demersul metodologic calitativ de interpretare a datelor in cadrul domeniului psihogenealogiei se sprijina pe analiza calitativa de teoretizare (PailM — 1996), Mucchielli — 2002), comparatia constanta (Glaser, Staus, Mucchielli — 2002). Utilizarea metodologiei calitative de explorare si analiza transgenerationala este umanista, fenomenologica si clinica (Mucchielli, 2002, pp. 239-242).
Evaluare
Abordarea psihogenealogica se diferentiaza in plan metodologic de abordarile clasice, care, desi au deschis un camp exceptional de cunoastere si investigatie, intampina unele limitari si interpretari excesive, supuse riscului speculativ in planul interventiei practice, terapeutice."

15. Cum platim pentru greselile stramosilor

Cum platim pentru greselile stramosilor. Inconstientul familial

• Traiesti situatii de familie cu caracter repetitiv si doresti sa rupi lantul fatalitatii?
• Cauti raspunsuri in legatura cu conflictele din familia ta?
• Ai nevoie de o introducere usor de inteles in domeniul inconstientului transgenerational si al impactului sau in viata?

Rezultatul unei anchete desfasurate pe parcursul a 7 ani pe langa cercetatori si terapeuti care folosesc genealogia in practica lor, aceasta carte, scrisa pe intelesul tuturor de catre jurnalista franceza Nina Canault, te poate ajuta.

Cuprins:
• Prefata

  1. Intalnire cu un psihanalist neobisnuit
  2. Fantoma si manifestarile ei
  3. Psihogenealogia
  4. Sindromul aniversar
  5. Copilul si secretul lui
  6. Feminin-matern
  7. Greselile tatilor
    • Concluzie • Bibliografie

Fragment din volumul "Cum platim pentru greselile stramosilor" de Nina Canault:

“Teoria genealogica pare sa corespunda unei cunoasteri pe care cultura noastra a pierdut-o. O cunoastere ascunsa de vasta refulare in care materialismul a izolat spiritul.

Transgenerationalul se afla la temelia culturii noastre. Asa cum am vazut, urma lui e intiparita in miturile noastre, in toate lucrurile care constituie leaganul cultural al Occidentului, ca sunt biblice sau grecesti. Iar scopul acestei carti este de a pune in lumina elementele care, mai ales in existenta individuala, dar, uneori, si in cea colectiva, arata cum lucreaza principiul genealogic. In acest scop, am discutat cu cercetatori, cu barbati si femei care, fiecare in domeniul sau, au descoperit si au conceptualizat transgenerationalul. Ansamblul rezuma esentialul lucrurilor pe care le-am invatat impreuna cu ei.


Am inceput cu Didier Dumas, pentru ca intalnirea cu el este cea care mi-a starnit dorinta de a face cercetari legate de acest subiect. Al doilea capitol explica ce este o fantoma, pornind de la studiile efectuate de Nicolas Abraham si de Maria Trok, care au si inventat conceptul. Am adaugat si tema „cosmarurilor genealogice" evocate de studiile lui Nathalie Zajde, psiholog si cercetator universitar, referitoare la urmasii supravietuitorilor Holocaustului si de studiile psihanalistei Anne Ancelin Schutzenberger, care s-a preocupat de importanta istoriei cu I mare in inconstientul si destinul familial.

Al treilea capitol vorbeste despre raspandirea conceptelor lui Abraham si Trok in unele terapii. Este prezentat acolo un nou gen de terapie, psihogenealogia, descrisa de unul dintre acesti noi practicieni, Carole Labedan. Capitolul patru abordeaza o intalnire cu un psihanalist neobisnuit modalitate aparte a repetitiilor de tip genealogic: repetarea cifrelor sau a datelor. Sunt prezentate marturiile unor medici si clinicieni: dr. Monique Bydlowski, prof. Ghislain Devroede si Anne Ancelin Schutzenberger, care au studiat aceste repetitii intr-un cadru spitalicesc, evidentiind astfel ceea ce dr. Josephine Hilgard a numit, in 1953, sindromul aniversar.

Capitolul cinci ii da cuvantul lui Willy Barral, un psihanalist de copii format de Francoise Dolto, care arata ca, in practica clinica pediatrica, transgenerationalul este o „evidenta simbolica". Capitolul sase este consacrat femininului, sexualitatii femeii dimensiunii ei transgenerationale, asa cum le concepe prin practica sa clinica un medic ginecolog si acupunctor, Daniele Flaumenbaum. In incheierea acestei carti, capitolul sapte prezinta functia paterna care, in momentul in care scriu aceste randuri, este subiectul asupra caruia lucreaza Didier Dumas."

Cum platim pentru greselile stramosilor

16. Traumele mostenite din familie

Nu exista fatalitate decat daca noi insine credem in ea si o acceptam pasiv. Nimic nu e implacabil si totul este posibil. Lucreaza cu tine! Altminteri, trauma nerezolvata are putere de destin.

Suntem legati de nenumarati stramosi despre care nu stim aproape nimic, printr-o incredibila loialitate. Purtam in noi memoria unor fapte pe care nu le cunoastem, dar pe care le-am incorporat si integrat, mai ales daca suferinta legata de un anumit eveniment a fost reprimata. Familia are o memorie, ca si cum ar fi o singura entitate, mai presus de fiecare dintre membrii ei din prezent, din trecut sau chiar din viitor, influentand comportamentul descendentilor, adesea chiar si sanatatea, prin bolile care ii afecteaza.

Corpul nostru pastreaza uneori atat de profund amprenta ranilor emotionale incat ele pot codifica astfel anumite fragilitati fizice si psihice transmisibile. Ceea ce a dobandit o generatie devine ceva innascut pentru generatiile urmatoare. Doar ca aceste elemente innascute sunt totusi transformabile, ele putand fi reprogramate daca avem parte de grija, atentie si afectiune.

17. Povestea ta a inceput demult - MARK WOLYNN

Povestea ta a inceput demult - Cum sa vindeci traumelefamiliale mostenite - Mark WOLYNN - Editura TREI

Un angajat cu experiență ajunge să ia decizii financiare nesăbuite, repetând, fără să știe, istoria tatălui său, un parior „ratat“ pe care nici măcar nu-l cunoscuse.
O tânără depresivă vrea să se sinucidă prin „evaporare“, pentru ca mai apoi să afle că bunica ei supraviețuise camerelor de gazare de la Auschwitz.
Un băiat e cuprins de senzații inexplicabile de frig, fără să știe că unchiul său murise înghețat.
Cartea de față vorbește despre acele fobii, depresii și gânduri obsesive care ne copleșesc fără să ne dăm seama de unde ni se trag.
Combinând cercetările din neuroștiințe cu intervențiile specifice constelațiilor familiale, autorul demonstrează în ce fel uneori ajungem să moștenim și să retrăim, în mod inconștient, suferințele și traumele nerezolvate ale strămoșilor.

Cititorul are la îndemână căi utile pentru eliberarea de traumele moștenite pe cale transgenerațională. Aceste tehnici merg de la identificarea anxietăților mascate după cuvinte și comportamente aparte până la genogramă, dialogul imaginar cu strămoșii și eliberarea, prin compasiune, de suferințele generațiilor trecute.

Cuprinsul cărţii: „Povestea ta a început demult“
Introducere
Limbajul secret al fricii
Țesătura traumei familiale
Traumele pierdute și regăsite
Trei generații de istorie familială comună: corpul familiei
Mintea familiei
Metoda limbajului‑nucleu
Cele patru teme inconștiente
Harta limbajului‑nucleu
Nemulțumirea‑nucleu
Caracterizări‑nucleu
Sentința‑nucleu
Trauma‑nucleu
Căi de reconectare
De la înțelegerea profundă (insight) la integrare
Limbajul‑nucleu al separării
Limbajul‑nucleu al relațiilor
Limbajul‑nucleu al succesului
Limbajul‑nucleu ca metodă de vindecare
Mulțumiri
Glosar
Anexe
Lista întrebărilor privind istoria familială
Lista întrebărilor privind trauma timpurie
Note

18. Exercitii practice de psihogenealogie de Anne Ancelin Schutzenberger

Exercitii practice de psihogenealogie - Anne Ancelin Schutzenberger

Exercitii practice de psihogenealogie. Cum sa descoperi secretele de familie, sa fii credincios stramosilor tai si sa iti alegi propria viata

De la primul pas facut in aceasta lume, purtam cu noi, fara sa stim, un "sac" de poveri ale familiei: drame nespuse, doliuri neincheiate, povesti rusinoase. Motivand ca "este spre binele nostru" sa nu ne vorbeasca despre secretele de familie, parintii si bunicii ne condamna, inconstient, la a repeta ciclul de traume suferite de stramosi. In acest ghid practic de psihogenealogie, suntem ajutati sa punem ordine in "santierul" mostenit de la generatiile anterioare, sa ne asumam familia, cu bune si rele, si sa detensionam (prin iertare, nu prin uitare) conflictele care ne bantuie de generatii. Cartea clarifica principalele notiuni de psihogenealogie si ofera instrumentele necesare ("atomul social", "gensociograma") pentru impacarea cu sine, dar si cu stramosii.

Anne Ancelin Schutzenberger este psihoterapeut si specialist in psihodrama. Creatoare a conceptului de „psihogenealogie", a fost tradusa la Editura Trei cu volumul Psihogenealogia. Vindecarea ranilor familiale si regasirea de sine.

Cuprins:
Introducere

  1. Nu mai suportati tensiunea doliurilor nefacute (Efectul Zeigarnik)
  2. Deschideti "marele registru de socoteli" al familiei voastre (Loialitatile familiale invizibile si inconstiente)
  3. Descoperiti repetarile inconstiente, fericite sau nefericite ale istoriei familiale (Sindromul de aniversare)
  4. Proiectati-va in trecut ca sa pricepeti cum traiau stramosii vostri ("Nisa ecologica")
  5. Incepeti un alt capitol de viata astfel incat "cartoful fierbinte" sa nu mai arda toate mainile in trecerea de la o generatie la alta (Arta de a ierta fara sa uiti)
  6. Ce anume conteaza pentru voi? (Desenati-va "atomul social")
  7. Emotiile memoriei (Fa-ti genosociograma)
  8. Alegerea materialului
  9. Unde vei gasi informatiile pe care le cauti?

19. Predestinare sau alegere? Iubirea și sensul relațiilor de cuplu - Juliette Allais - Editura Philobia

Predestinare sau alegere - Iubirea si sensul relatiilor de cuplu

De ce el? De ce ea? Avem oare cu adevărat nevoie de celălalt? Nu cumva suntem victimele unei fantasme colective care ne spune că fericirea depinde, înainte de toate, de întâlnirea sufletului-pereche? Pe parcursul acestei căutări, mulți dintre noi trăiesc relații de cuplu complicate sau haotice, dominate de lipsa de comunicare, de absența lucrurilor împărtășite și de ostilitate, în care sunt repuse în scenă, la infinit, trădarea, frustrările și deziluziile.

Cu ajutorul experienței în psihanaliza jungiană şi transgeneraţională, Juliette Allais aduce în discuție problema relațiilor de cuplu, ilustrând prin exemple concrete nu numai complexitatea evoluțiilor lor, ci, mai ales, infinita creativitate pe care o manifestăm în alegerea partenerilor. Oricât de complexe și complicate ar fi relațiile în care suntem implicați, de noi depinde să facem alegerile potrivite, să depășim disperarea și depresia, pentru a ne elibera de condiționările de orice natură și a trăi relații amoroase echilibrate și satisfăcătoare. Este de datoria noastră să înțelegem că iubirea poate fi unul dintre instrumentele cele mai prețioase ale împlinirii personale.

20. Fantomele din familie. Psihanaliza transgenerationala. de Bruno Clavier

Fantomele din familie de Bruno Clavier

Conceptul de "fantoma", asa cum este el definit in psihanaliza transgenerationala, reprezinta o structura psihica si emotionala parazita, ce provine de la unul sau mai multi stramosi si care este purtata si replicata in mod inconstient de un descendent.

Este urma lasata in inconstientul acestuia de secretul de nemarturisit al unuia sau al mai multor inaintasi, care se manifesta prin vorbe sau acte bizare, prin fobii si obsesii, ca si cum persoana respectiva ar fi bantuita de ceva ce apartine generatiilor anterioare.

Reunind psihanaliza si psihogenealogia, Bruno Clavier ne invita sa descoperim fascinanta lume a "fantomelor familiale", cea in care tot ce nu este spus, exprimat sau rostit se repeta la nesfarsit… Invatam, asadar, cum sa ne rezolvam problemele ce par de nerezolvat prin identificarea si eliminarea din propria existenta a tuturor acestor fantome transmise in mod inconstient de la o generatie la alta.

Bruno Clavier este un cunoscut psiholog clinician francez, specializat in psihanaliza transgenerationala. Este membru al mai multor grupuri de cercetare si de formare in psihanaliza si formator in aceasta disciplina, tinand cursuri in Franta, Belgia, Turcia si Canada. Activeaza in cadrul Asociatiei Jardin d’idées, infiintata de Didier Dumas si Danièle Flaumenbaum.

21. Elibereaza-te de destinul familiei - Cum sa devii tu insuti cu ajutorul psihogenealogiei - Elisabet Horowitz

Cu ajutorul unor informatii simple, pe care le stim deja din propria familie, Elisabeth Horowitz ne propune sa vedem ce se ascunde in spatele momentului conceptiei noastre, al nasterii sau al alegerii prenumelui… Nimic nu e intamplator! Viata ne este influentata de numeroase evenimente care s-au petrecut inainte sa ne nastem. Ce rol au ele in viata noastra afectiva, sociala, economica sau, uneori, chiar in ceea ce priveste starea de sanatate?

Prin abordarea transgenerationala, autoarea ne explica, bazandu-se pe indelungata sa experienta, cum sa ne vindecam arborele genealogic si cum sa ne eliberam de destinul parintilor, bunicilor si stramosilor nostri daca ne afecteaza in mod negativ viata. Acesta este obiectivul psihogenealogiei: sa reusesti sa fii tu insuti, astfel incat sa nu mai repeti greselile celor de dinaintea ta, sa iti exprimi individualitatea, sa descoperi resursele mostenite de la o generatie la alta in familia ta, toate acestea cu scopul de a evolua.

22. Boala, o memorie genealogica: Cum sa-ti interpretezi istoria familiala pentru a te vindeca

Boala o memorie genealogica - Elisabeth Horowitz

Arborele genealogic are un rol important in declansarea unei maladii. De multe ori exista o legatura profunda intre boala si amintirea unui eveniment traumatic din trecutul familial care-si exercita astfel influenta asupra vietilor urmasilor.

De la infarctul miocardic la cancer, de la ulcerul gastroduodenal la depresie, numeroase tulburari de sanatate pot fi intelese mai bine prin cunoasterea arborelui genealogic al pacientului.

Boala, o memorie genealogica: Moartea prematura a parintilor sau/si a fratilor sau surorilor, accidente, sinucideri, preferinta parintilor pentru unul din copii, neintelegerile grave intre membrii familiei, casatorii fara iubire, divorturi, legaturi extraconjugale, relatii incestuoase, secretul asupra originii unui copil ori asupra cauzelor decesului unui membru al familiei, neimplinirile profesionale, traumele provocate de evenimente istorice, expatrieri etc.
Toate aceste evenimente din trecutul familial raman o masa confuza atata timp cat constiinta nu a operat o clarificare a acestora. Pentru a ne sustrage programelor genealogice si riscului de a dezvolta o anumita maladie este imperativ sa ne cunoastem antecedentele familiale.

23. Corpul copilului ne vorbeste

Corpul copilului ne vorbeste

Corpul copilului ne vorbeste - de Willy Barral - de la Editura Philobia
In momentul in care apare un copil in viata noastra, nu ne dorim decat sa fie sanatos, fericit, sa nu intampine, pe cat posibil, niciun obstacol. Problemele ne iau insa pe nepregatite, ne simtim confuzi si neputinciosi. Ce ar fi trebuit sa stim, insa nicio carte nu ne-a facut cunoscut, este impactul pe care existenta noastra inainte de concepere si cea din timpul sarcinii il au asupra sanatatii copilului. Este vorba nu despre alimentatie, ci despre tot ce compune existenta viitorilor parinti: fizic, psihologic, relatiile cu ceilalti, deciziile luate in cadrul cuplului, neintelegeri de familie nerezolvate, conflicte latente.

Pornind de la o afirmatie a lui Francoise Dolto, unul dintre mentorii sai, privind influenta istoriei parintilor asupra corpului copilului, Willy Barral construieste in aceasta carte un adevarat sistem explicativ al cauzelor nevazute si neimaginate care se afla la baza tulburarilor psihosomatice ale celor mici, inca din perioada prunciei. Barral recurge la experienta sa clinica, alaturi de copii autisti, si la cea ulterioara, de psihanalist, transpunand informatia intr-o lectura extrem de placuta. Cartea contine o succesiune de dialoguri intre psihanalist si pacient, din care se deduc limpede concluziile autorului, cititorul avand ocazia de a face singur aceleasi constatari.

24. Copii ce vor sa-si vindece parintii - de Bruno Clavier - Editura Philobia

Dintr-o dragoste uriașă față de propriii părinți, copilul este un fel de burete emoțional, care absoarbe și simte tot. Atunci când cei care ar trebui să le asigure nevoile de bază sunt afectați de istoriile familiale personale, există riscul ca cel mic să se îmbolnăvească și să manifeste simptome dintre cele mai grave. Preluând asupra lui povara transmisă din generație în generație, încearcă să își vindece părinții și își folosește în acest sens toată energia de care dispune.

Cum pot fi ajutați copiii-terapeuți ai propriilor părinți să aibă o viață normală? Dispariția emoțiilor parazite moștenite din familie le permite să folosească pentru ei o energie consumată până atunci pentru „vindecarea“ celorlalți. Dacă este descoperită originea reală a simptomelor, nu vor mai fi bolnavi – proces condiționat, firește, de asumarea de către părinți a propriilor dificultăți emoționale.

Cazurile clinice impresionante și vindecările spectaculoase din experiența de psihoterapeut a lui Bruno Clavier ne arată că ține de noi să evităm suferința inutilă a propriilor copii. O pledoarie pentru sănătatea emoțională a familiei, pentru ca repetarea traumelor ancestrale să înceteze, pentru ca lanțul acela fatal al fantomelor familiale să se rupă definitiv și să ne conducem descendența în direcția corectă, aceea a fericirii ei actuale și viitoare.

25.

heartenvelopebookusercartphone-handsetmap-markerclock